Πρωτοβουλία για τις Ξένες Επενδύσεις
Προτάσεις 1ης Διάσκεψης
21 Οκτωβρίου 2021
Αθήνα
Όταν, τον Σεπτέμβριο 2020, ανακοινώναμε την πρωτοβουλία THE GREEKS ARE BACK, διατηρούσαμε φυσικά την υπόρρητη προσδοκία ότι το εγχείρημα αυτό θα έβρισκε ευήκοα ώτα στους Έλληνες που εργάζονται σε σημαντικές θέσεις σε εταιρείες του εξωτερικού. Ωστόσο, είναι εξίσου αληθές ότι δεν περιμέναμε να έχουμε συγκεντρώσει, σε λίγες μόνον εβδομάδες, δεκάδες στελέχη, οι οποίοι υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την ιδέα μας, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον και την υποστήριξή τους στην 1η Διάσκεψη THE GREEKS ARE BACK.
Τελικά, από τη σημαντική αυτή δεξαμενή στελεχών και για αποκλειστικά οργανωτικούς και πρακτικούς λόγους, υποδεχθήκαμε, στις 21/10/21, 50 Έλληνες – ανώτερα στελέχη, που εργάζονται σε 40 και πλέον μεγάλες διεθνείς εταιρείες, σε 12 σημαντικές χώρες του Κόσμου. Τα στελέχη αυτά εργάζονται σε πραγματικά καίριες θέσεις μεγάλων διεθνών εταιρειών στο εξωτερικό και αποδέχθηκαν ασμένως την πρόσκληση να έρθουν στην Ελλάδα, για να προσφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.
Αυτός, ακριβώς, είναι και ο στόχος της πρωτοβουλίας THE GREEKS ARE BACK: η οργάνωση, σε ετήσια βάση, μιας Διάσκεψης Ελλήνων – ανώτερων στελεχών που εργάζονται στο εξωτερικό, για να συζητήσουν και να προτείνουν συγκεκριμένες προτάσεις εφαρμοσμένης πολιτικής, ώστε να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.
Η 1η Διάσκεψη THE GREEKS ARE BACK περιελάμβανε συζητήσεις σε Ολομέλεια και σε έξι Ομάδες Εργασίας, στις οποίες συζητήθηκε πώς μπορεί να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού στους εξής τομείς: Πράσινες Επενδύσεις, Φορολογικό Πλαίσιο, Προσέλκυση Ταλέντων, Καινοτομία/ Έρευνα & Ανάπτυξη, Ψηφιακή Μετάβαση και Silver Economy.
Οι προτάσεις της 1ης Διάσκεψης THE GREEKS ARE BACK αποτυπώθηκαν σε αυτό το ευσύνοπτο κείμενο υπό τον τίτλο «Πρωτοβουλία για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα», το οποίο ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει περιεκτική συμβολή εφαρμοσμένης πολιτικής στο κρίσιμο αυτό πεδίο για την ελληνική οικονομία.
Ανδρέας Γιαννόπουλος
Ιδρυτής THE GREEKS ARE BACK
Η χώρα μας, μετά από τη δεινή δεκαετή περίοδο των μνημονίων και τη μετέπειτα περίοδο της πανδημίας, καλείται να ανακάμψει και να αξιοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους στην κατεύθυνση της παραγωγικής της ανασυγκρότησης. Καλείται να αξιοποιήσει στο έπακρο τους πόρους που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και να καταστεί ένας ελκυστικός προορισμός επενδύσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν την εισροή κεφαλαίων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Μέχρι σήμερα, αγκυλώσεις του παρελθόντος, όπως η πολυνομία και η κακονομία, οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, το διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό πλαίσιο κ.ά., δημιουργούσαν σειρά εμποδίων στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας.
Η διαΝΕΟσις επιδιώκει σταθερά να ενδυναμώνει τον κοινωνικό διάλογο μέσα από το πλούσιο ερευνητικό της έργο, το οποίο αποτελείται από έρευνες και κείμενα πολιτικής, τα οποία καταλήγουν σε ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις πολιτικής. Αναζητά τις απόψεις ανθρώπων κύρους, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Οι Έλληνες – υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών του εξωτερικού, που συμμετέχουν στη διοργάνωση THE GREEKS ARE BACK, αποτελούν ένα σύνολο ανθρώπων, που μπορούν να μεταφέρουν καλές πρακτικές στην ελληνική πραγματικότητα, να επισημάνουν προβλήματα και δυσλειτουργίες και να προτείνουν λύσεις βάσει της πλούσιας σε εμπειρίες πορείας τους. Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας και η διαΝΕΟσις, στο πλαίσιο αυτό, θα παρουσιάσει τα ευρήματα και τις προτάσεις σειράς σχετικών ερευνητικών κειμένων, με στόχο την ενημέρωση αυτού του κοινού που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην προσέλκυση επενδύσεων και στη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.
Η διοργάνωση THE GREEKS ARE BACK αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία που φέρνει κοντά Έλληνες από όλες τις μεριές του πλανήτη και τους δίνει τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και να καταλήξουν σε προτάσεις, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος της Ελλάδας. Η διαΝΕΟσις χαιρετίζει και στηρίζει πρωτοβουλίες όπως αυτή, οι οποίες έχουν ως σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας.
Διονύσης Νικολάου
Γενικός Διευθυντής
Σε μια περίοδο που η χώρα μας απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας, διαμορφώνονται πλέον οι συνθήκες για ενεργοποίηση όλων των θεσμικών δικτύων που μπορούν να συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα έχει μια ιδανική ευκαιρία να κινητοποιήσει ένα από τα πιο ισχυρά της χαρτιά, τους Έλληνες που δραστηριοποιούνται και διαπρέπουν στο εξωτερικό.
Η Enterprise Greece, ο αρμόδιος εθνικός φορέας προσέλκυσης επενδύσεων και προώθησης εξαγωγών, θεωρεί αφενός επιβεβλημένη την προσέγγιση των Ελλήνων του εξωτερικού για να συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη και ευημερία της χώρας και, αφετέρου, ότι οι συμπατριώτες μας θα πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο τμήμα ενός γενικότερου αναπτυξιακού σχεδιασμού. Οι Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι μας κάνουν περήφανους με τη δράση και τα επιτεύγματά τους, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν το οικονομικό, πνευματικό και κοινωνικό κεφάλαιο που χρειάζεται η χώρα μας για να επιτύχει μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Η Enterprise Greece, έχοντας εδώ και καιρό συνειδητοποιήσει τη δυναμική και τις τεράστιες προοπτικές αυτής της συνεργασίας, επιδιώκει τη δημιουργία ενός δικτύου που θα αποτελείται από Έλληνες επιχειρηματίες ή υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων που διαμένουν εκτός χώρας και υποστηρίζει δράσεις όπως THE GREEKS ARE BACK, καθώς έχει παρατηρήσει ότι αξιολογούν διαφορετικά τη σχέση ωφέλειας – επιχειρηματικού ρίσκου, όταν πρόκειται να επενδύσουν στις χώρες καταγωγής τους.
Βασική, ωστόσο, προϋπόθεση είναι η διαβούλευση με αυτό το Δίκτυο, καθώς η επιτυχία ή μη μιας μακρόχρονης συνεργασίας εξαρτάται από την εδραίωση αμφίδρομης επικοινωνίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Είναι πρωταρχικής σημασίας και οι δύο πλευρές να αισθάνονται ότι αποκομίζουν αξία από τη μεταξύ τους ισότιμη συνεργασία.
Διάφορες κυβερνήσεις ανά τον κόσμo υλοποιούν διαφορετικές προσεγγίσεις για να συνεργασθούν με τους πολίτες τους που διαμένουν και δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες. Όλες, όμως, οι πρακτικές περιλαμβάνουν πρόσβαση σε πληροφορία, διάλογο και καταγραφή απόψεων και αξιοποίηση αυτών, όπου είναι εφικτό και θεμιτό.
Γι΄αυτό, η Enterprise Greece στηρίζει την 1η Διάσκεψη THE GREEKS ARE BACK και θα συμμετάσχει στον διάλογο με τους Έλληνες που διαπρέπουν ως επιχειρηματίες ή στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων στο εξωτερικό, καθώς είναι πεπεισμένη ότι μπορούν και θέλουν να συμβάλλουν ενεργά στον μετασχηματισμό της χώρας σε ακόμα πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό!
Γεώργιος Φιλιόπουλος
Διευθύνων Σύμβουλος, Enterprise Greece
Οι πράσινες επενδύσεις συνιστούν αναμφίβολα σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για την Ελλάδα, αποτελούν δε σημαντικό προαπαιτούμενο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας μας, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια. Επίσης, προωθούν την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και σύγχρονων υποδομών, ενώ παράλληλα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος των ξένων επενδύσεων στη συγκεκριμένη αγορά είναι καθοριστικός προκειμένου να υποστηριχθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ωστόσο, απαιτεί στοχευμένες δράσεις από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας και μέτρα που να καθιστούν την Ελλάδα ανταγωνιστική έναντι άλλων χωρών και αξιόπιστη έναντι των επενδυτών.
Αυτός είναι ο σκοπός της πρωτοβουλίας THE GREEKS ARE BACK και της Ομάδας Εργασίας «Πράσινες Επενδύσεις», η οποία αποτελείται από Έλληνες και Ελληνίδες του εξωτερικού με σημαντική εμπειρία στις διεθνείς αγορές ενέργειας, την οποία η ελληνική πολιτεία μπορεί να αξιοποιήσει, για να επιτευχθεί γρήγορα και αποτελεσματικά η επιχειρούμενη ενεργειακή μετάβαση.
Ορέστης Ομράν
Head of EU – Greek Practice DLA Piper
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ»
1. Ισχυρή εταιρική ευθύνη των ελληνικών επιχειρήσεων, με σαφείς στόχους equity, diversity and inclusion ως τμήματος του business plan
2. Περαιτέρω ενίσχυση της χρήσης φυσικού αερίου ως καυσίμου – γέφυρα στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης
3. Να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρος στα θαλάσσια αιολικά πάρκα
4. Δημιουργία “bottle to bottle” εργοστασίου
5. Καθαρισμός Αστικών Λυμάτων + Έξυπνη Παροχή Νερού
6. Έξυπνη δόμηση και εξοικονόμηση ενέργειας σε κτήρια
7. Επένδυση στο υδρογόνο ως μέσο αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από ΑΠΕ
8. Aπολιγνιτοποίηση
9. Προώθηση αποτελεσματικών τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας
10. Αποτελεσματική συνεργασία Κράτους και ιδιωτών
Βγαίνοντας από μια μακρόχρονη οικονομική ύφεση και από την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση των δύο τελευταίων χρόνων, βρισκόμαστε σε ένα ορόσημο για την ελληνική οικονομία.
Έχουν γίνει σημαντικά βήματα για να εξαλείψουμε τους παράγοντες που μας κάνουν λιγότερο ανταγωνιστικούς και, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, βλέπουμε μια προσπάθεια και στη φορολογία, να στηριχθούν στρατηγικές επιλογές, οι οποίες αναδεικνύουν τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Ελλάδας.
Οι πρόσφατες επιτυχίες στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, που έχει ήδη ξεκινήσει, επιβεβαιώνουν έμπρακτα αυτό το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τη χώρα. Η φορολογία πρέπει να είναι ψηλά στη μεταρρυθμιστική ατζέντα και είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε όλοι τον ρόλο που μπορεί να παίξει για τη διαμόρφωση θετικού επενδυτικού κλίματος για τη χώρα.
Γεωργία Σταματέλου
Γενική Διευθύντρια
Επικεφαλής Φορολογικών και Νομικών Υπηρεσιών KPMG στην Ελλάδα
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ»
«The Wheel of cultural change» – Αναπροσαρμογή του φορολογικού πλαισίου στην Ελλάδα
1ος Πυλώνας – Διαφάνεια
- Απλοποίηση και ψηφιοποίηση της Φορολογίας
- Ψηφιακοί Φορολογικοί Έλεγχοι (επιτάχυνση διαδικασιών)
- Ελαχιστοποίηση της αλληλεπίδρασης με τις ελληνικές φορολογικές αρχές
2ος Πυλώνας – Εμπιστοσύνη
- Επιτροπή Φορολογικής Πολιτικής
- Συγκριτική αξιολόγηση αποτελεσματικότητας και εναρμονισμένης εφαρμογής διατάξεων
- Εισαγωγή συστήματος παρακολούθησης της φορολογικής διαφάνειας μεταξύ επιχειρήσεων & κράτους
3ος Πυλώνας – Βιωσιμότητα
- Φορολογικά κίνητρα για να επιτύχουμε περιβαλλοντικούς στόχους
- Δημιουργία πιο ανταγωνιστικής οικονομίας – Σύνδεση με προτεραιότητες Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου
- Επικοινωνία φορολογικών κινήτρων για προσέλκυση Ξένων Άμεσων Επενδύσεων (ιδιωτικών / εταιρικών)
- Single Point of Contact κατ’ αρχάς για μεγάλα επενδυτικά σχέδια / μεγάλες επιχειρήσεις
- Προώθηση του Φόρου ως δείκτη ESG
Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία: να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και να αποκτήσει ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Η μεγάλη πρόκληση πλέον είναι να μπορέσουμε να προσελκύσουμε μεγάλες επενδύσεις, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα να απορροφήσουμε νέα ταλέντα που θα βελτιώσουν και θα αναδείξουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς άξονες που θα συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, και ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους έξι πυλώνες που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας THE GREEKS ARE BACK.
Mε τη συμμετοχή της επιχειρηματικής κοινότητας και την ουσιαστική συμβολή Ελλήνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό και οι οποίοι διαθέτουν βαθιά γνώση και διεθνή εμπειρία, διαμορφώσαμε, ως Ομάδα Εργασίας για την «Προσέλκυση Ταλέντων», ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, το οποίο έχει τη δυναμική να μετατρέψει αυτή την ευκαιρία σε πραγματικότητα, με προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Το momentum για τη χώρα μας είναι θετικό και σε συνεργασία πολιτείας και επιχειρήσεων, χρειάζεται να δράσουμε άμεσα, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τις νέες γενιές.
Ειρήνη Παγανοπούλου
HR Director Greece & Cyprus Pfizer Hellas Α.Ε.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΤΑΛΕΝΤΩΝ»
1. Πού:
α. Επικέντρωση της χώρας μας σε στοχευμένους τομείς, όπως αειφόρος και πράσινη ενέργεια, καινοτομία και υψηλή τεχνολογία
β. Δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την εγκατάσταση περιφερειακών κέντρων πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα ή / και για centers of excellence
γ. Ανάπτυξη και περαιτέρω ενίσχυση του οικοσυστήματος των νεοφυών εταιρειών (startups), μέσω της παροχής κινήτρων για ιδρυτές και επενδυτές
2. Πώς:
α. Δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων: Σταθερό φορολογικό, ασφαλιστικό και επενδυτικό περιβάλλον (με 10ετή ελάχιστη διάρκεια), που θα υποστηρίζεται από αντίστοιχες υποδομές, νομοθεσία και ευνοϊκούς όρους επένδυσης ή συν-επένδυσης. Συνεχής χαρτογράφηση των αδύνατων σημείων της χώρας και σχεδιασμός στοχευμένων δράσεων, βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στους διεθνείς δείκτες (Δείκτης Διευκόλυνσης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας, Δείκτης Ευελιξίας Απασχόλησης, Δείκτης Διαφθοράς) και σύνδεση Πανεπιστημίων με επιχειρήσεις και αγορά.
β. Προώθηση των δυνατών σημείων της Ελλάδας με σκοπό την ουσιαστική βελτίωση της αναγνωρισιμότητάς της διεθνώς (Δυνητικό talent pool, ευνοϊκές εργασιακές συνθήκες, συνθήκες υψηλής ποιότητας διαβίωσης). Δημιουργία ενός ισχυρού marketing plan και επικοινωνιακού σχεδίου από κρατικούς φορείς, το οποίο θα είναι βασισμένο στις υπάρχουσες ιστορίες επιτυχίας.
3. Ενδεικτικές τακτικές:
α. Δημιουργία συνεκτικής, μακροχρόνιας στρατηγικής προσέλκυσης στελεχών, βασισμένης στο Employee Value Proposition
β. Δημιουργία υπηρεσίας/φορέα “One-Stop” για τους Έλληνες και ξένους expats
γ. Δημιουργία National Employer Brand / Αναγνώριση και επιβράβευση εταιρειών / καλών εργοδοτών
δ. Εφαρμογή και εκτενής δημοσίευση της πλατφόρμας REBRAIN με πιο εξελιγμένο look & feel, πιο ευέλικτο και φιλικό προς τον χρήστη περιεχόμενο (εταιρεία / υποψήφιο).
Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν κύρια συστατικά της προόδου σε κάθε χώρα, καθώς λειτουργούν ως μοχλοί περαιτέρω ανάπτυξης και προβολής, ενώ δημιουργούν παράλληλα ευκαιρίες απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό, η μεθοδική και οργανωμένη εξέλιξή τους σε βασικό στρατηγικό άξονα του αφηγήματος της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να φέρει σημαντικά αποτελέσματα για τη χώρα μας, σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, ανθρώπινου δυναμικού, συνεργασιών, αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων.
Το περιθώριο για πρωτοβουλίες είναι μεγάλο και εντοπίζεται κυρίως γύρω από τις τεχνολογίες αιχμής και τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, σε συνδυασμό με τους τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει παράδοση, υποδομή και συγκριτικό πλεονέκτημα (όπως, για παράδειγμα, ο τουρισμός, η αγροτική οικονομία και ο πολιτισμός). Οι αλλαγές στα φορολογικά κίνητρα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, η εισαγωγή της καινοτομίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και η σύνδεσή της με τους παραγωγικούς τομείς θα αποτελέσουν τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από τη μετάβαση.
Η Ομάδα Εργασίας και οι Έλληνες ανώτερα στελέχη του εξωτερικού που συμμετείχαν σε αυτήν, θεωρούν ότι, με όραμα, σχέδιο και οργανωμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η Ελλάδα θα μπορέσει να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτόν τα επόμενα χρόνια.
Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος
Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος, Polygreen
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ – ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής σε τομείς όπου η Ελλάδα έχει παράδοση, υποδομή & συγκριτικό πλεονέκτημα.
1ος Πυλώνας – Στρατηγική / Χρηματοδότηση / Οικονομικά Κίνητρα / Υποδομές
- Δημιουργία οικονομικών κινήτρων σε εταιρείες και εργαζομένους με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, όχι λόγω φθηνού προϊόντος, αλλά λόγω προστιθέμενης αξίας – Χρηματοδοτικά εργαλεία π.χ. RSUs (ίδιο φορολογικό καθεστώς με τα stock options)
- H σημασία των προτύπων – standards να είναι μέρος της διαδικασίας
- Επένδυση σε AI solutions: Καινοτομία στη διασταύρωση παραδοσιακών πεδίων, όπου η Ελλάδα διαθέτει βάθος δεδομένων και γνώσεις
2ος Πυλώνας – Σύνδεση Καινοτομίας με την Εκπαίδευση
- Πανεπιστήμια – incubators καινοτομίας (Universities as innovation drivers) / Δημιουργία Innovation & Technology Transfer office σε όλα τα πανεπιστήμια / αγγλόφωνα τμήματα στα Πανεπιστήμια / ευελιξία στην επιλογή σπουδών (ακόμα και μετά την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο)
- Σύνδεση των αποδοχών του διδακτικού προσωπικού και της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων με στόχους καινοτομίας και επιχειρηματικότητας
- Καινοτομία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (πιο πρακτική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, έμφαση σε τεχνικά επαγγέλματα και στη σημασία της πολυπολιτισμικότητας)
3ος Πυλώνας – Σύνδεση Καινοτομίας με συγκεκριμένους παραγωγικούς φορείς & ανθρώπινο δυναμικό
- Τεχνολογικές εφαρμογές και υπηρεσίες εκτός συνόρων και με κλιμακούμενα οφέλη στον τομέα της αγροδιατροφής
- Δημιουργία hub τεχνολογικής καινοτομίας για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών
- Προσέλκυση εταιρειών με επιδότηση για R&D, εφόσον αξιοποιούν επιστήμονες / ερευνητές και επενδύουν στρατηγικά στην επαγγελματική τους κατάρτιση
Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός είναι η νέα τάση που φέρνει την επανάσταση στις υπηρεσίες και την επικοινωνία με τον άνθρωπο, είτε στον δημόσιο τομέα, είτε ως προϋπόθεση επιβίωσης για τις επιχειρήσεις, και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο μετά την πανδημία ”new normal”.
Η Trasys International, μέλος του NRB Group, ειδικεύεται πάνω από είκοσι χρόνια σε αυτόν τον τομέα και παρέχει σταθερά τις καινοτόμες υπηρεσίες της στην ψηφιακή μετάβαση Ευρωπαϊκών ινστιτούτων και μεγάλων ιδιωτικών οργανισμών.
Η συμμετοχή μας ως συντονιστή της Ομάδας Εργασίας «Ψηφιακή Μετάβαση», στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας THE GREEKS ARE BACK είναι μια μοναδική ευκαιρία συμμετοχής και συνεισφοράς μας στην προσπάθεια να προσελκύσει η Ελλάδα ξένες επενδύσεις. Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη είναι Έλληνες – ανώτερα στελέχη σε μεγάλες ξένες πολυεθνικές εταιρείες, μερικές από τις οποίες είναι πρωτοπόροες στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Οι προτάσεις τους δε προς την ελληνική πολιτεία επιβεβαιώνει το γεγονός της διαρκούς σύνδεσης και της έννοιάς τους για την πατρίδα τους για αυτό και αξίζουν ιδιαίτερη προσοχή.
Νίκος Στρουμπούλης
Country Manager Trasys Greece
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ»
1. Απαραίτητες προϋποθέσεις:
α. Βελτίωση υποδομής (ευρυζωνικότητα, αποϋλοποίηση της συναλλαγής με το δημόσιο, ενιαία ψηφιακή ταυτότητα)
β. Ρυθμιστικό – κανονιστικό πλαίσιο που να επιτρέπει τον πειραματισμό (sandbox)
γ. Ψηφιακή πλατφόρμα για επανεκπαίδευση και δια βίου μάθηση για νέες ειδικότητες
2. Πλαίσιο καινοτομίας
R&D Center – Σύνδεση με τα Πανεπιστήμια & τον ιδιωτικό τομέα
3. Ανταγωνιστικό οικονομικό μοντέλο, που θα συνδυάζει Product Leadership & Customised Service
Το αναπτυξιακό μoντέλο δεν θα πρέπει να βασίζεται μόνο στο Operational Efficiency
4. Οι προτάσεις της ομάδας προς περαιτέρω αξιολόγηση:
α. Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας γύρω από την υγιή γήρανση, η οποία να συνδέεται με τον ελληνικό τρόπο ζωής
β. Εφαρμογή της ψηφιακής μετάβασης στον κλάδο του τουρισμού
γ. Ψηφιακή μετάβαση στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας (imports, Logistics, ΙοT) δ. Δημιουργία προϋποθέσεων – πλαισίου, με στόχο οι εταιρείες να επιλέξουν την Ελλάδα για την τοποθέτηση ψηφιακών νομάδων τους
ε. Τεχνολογίες Ασφάλειας (Ρομποτική για φυσικές καταστροφές, κυβερνοασφάλεια, άμυνα & επιτήρηση)
στ. Μετάβαση στο cloud computing
Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία μέσα στην επόμενη δεκαετία να αναδειχθεί σε ηγέτιδα οικονομική δύναμη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η επιστροφή στην ανάπτυξη μπορεί να επιταχυνθεί μέσα από μια ξεκάθαρη στρατηγική για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας και την ενίσχυση των επενδύσεων.
Μία σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία που διανοίγεται μπροστά μας είναι και ο τομέας της “Silver Economy”, που το 2050 θα αποτελεί το 35% της συνολικής τουριστικής δαπάνης. Η χώρα μας, μέσα από την οικοδόμηση μιας ολιστικής στρατηγικής και τη συνέργεια πολλών κλάδων της οικονομίας, μπορεί να αυξήσει τα μερίδιά της σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά.
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της Διάσκεψης THE GREEKS ARE BACK μπορούν να αποτελέσουν την αρχή για την κατάρτιση ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη που θα περιλαμβάνει όλες τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, προκειμένου η Ελλάδα να αξιοποιήσει την τεράστια αναπτυξιακή δυναμική της “Silver Economy”. Ας κάνουμε σήμερα την αρχή.
Πασχάλης Αποστολίδης
Συντονιστής Ομάδας Εργασίας “Silver Economy”
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος AbbVie Φαρμακευτική Α.Ε. (Ελλάδος & Κύπρου)
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «SILVER ECONOMY»
1. Αποτύπωση ικανών και αναγκαίων συνθηκών ευθυγραμμισμένων με τις υψηλές απαιτήσεις (state of the art) υποψήφιου «στοχευόμενου κοινού», που θα έβλεπε θετικά την προοπτική για συνταξιοδότηση και διαβίωση στην Ελλάδα ή / και εξ αποστάσεως απασχόληση (remote work) βάσει και των φορολογικών κινήτρων που έχουν δοθεί (golden visa, μεταφορά φορολογικής έδρας με κίνητρα κ.λπ.).
2. Δημιουργία οικοσυστήματος, π.χ. Silver Card: Υπηρεσίες πρόσβασης στην υγεία, φαρμακευτική καινοτομία, άμεση επέκταση της ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας, ασφάλεια, ασφάλιση, μετακινήσεις, σχέσεις με το ελληνικό Δημόσιο, τραπεζικό σύστημα, φορολογία κ.λπ.
3. Δημιουργία κόμβων στην ελληνική επικράτεια για τη silver Επιλογή των κόμβων βάσει της ευκολίας πρόσβασης και ύπαρξης υποδομών (π.χ., τακτικές συγκοινωνίες, αεροδρόμια, υποδομές και υπηρεσίες υγείας, πρόσβαση σε νοσοκομεία, ψηφιακές υποδομές). Σύνδεση με προορισμούς ιατρικού, ιαματικού και τουρισμού ευεξίας.
4. Δημιουργία υπηρεσίας μίας στάσης (one stop shop).
5. Βελτίωση υπηρεσιών φιλοξενίας: ίδρυση διεθνούς τουριστικής σχολής.
6. Απλοποίηση και διαφάνεια στην εφαρμογή και επικοινωνία των κινήτρων, υποδομών, υπηρεσιών και θεσμών που στοχεύουν στην προσέλκυση ατόμων >60 ετών από χώρες του εξωτερικού, στοχευμένη επικοινωνία της silver economy στο εσωτερικό και εξωτερικό κοινό (επιπλέον του παραδοσιακού μοντέλου ΕΟΤ).